Matematikai Algoritmusok és Felfedezések I.

9. Előadás: Matplotlib

2021 április 12.

Adatvizualizáció

Fontos, hogy az adatokat informatív módon tudjuk prezentálni mások (és persze magunk) számára.

Drawing

Matplotlib

New Yorki mókusok

Az adatok egy csv (comma separated values) fájlban vannak, a honlapon megtalálható. Minden sor egy mókus észlelés adatait írja le a Central Parkban. Az első sorból látszik, hogy milyen adatok vannak megadva észlelésenként:

long,lat,unique_squirrel_id,hectare,shift,date,hectare_squirrel_number,age,primary_fur_color,highlight_fur_color, combination_of_primary_and_highlight_color,color_notes,location,above_ground_sighter_measurement,specific_location,running, chasing,climbing,eating,foraging,other_activities,kuks,quaas,moans,tail_flags,tail_twitches,approaches,indifferent,runs_from, other_interactions,lat_long,zip_codes,community_districts,borough_boundaries,city_council_districts,police_precincts

Először készítünk egy függvényt, ami beolvas egy oszlopot:

Drawing

Több grafikon egymás mellett

A matplotlibet kétféle stílusban lehet használni. Mi az objektum orientált stílust fogjuk követni, ez az ajánlott.

Egy képen belül több grafikon van, amit axes-nek hívunk. (Nem összekeverendő az axis szóval, ami tengelyt jelent!) Amelyikre kiadjuk a parancsot, arra rajzolunk.

(A másik stílus az volna, hogy mindig plt.parancs formában adjuk ki a rajzoló parancsokat és egy külön parancsal állítjuk be, hogy éppen melyik grafikonra rajzolunk)

Kördiagram

Függvény